Authentieke kerkjes bezoeken op Ibiza

Bekijk accommodaties op Ibiza
Authentieke kerkjes bezoeken op Ibiza

Wanneer Ibiza als vakantiebestemming ter sprake komt, denken veel mensen direct aan feesten, drinken en nachtclubs. Dat is echter maar de halve waarheid van dit eiland. Je doet Ibiza namelijk tekort als je denkt dat het enkel een feesteiland is. Zo is er ook prachtige ongerepte natuur te vinden en zijn er grote gedeeltes van het eiland heerlijk rustig. Ook vind je er prachtige dorpjes met de meest bijzondere kerkjes. Dit zijn niet zomaar mooie gebouwen uit het verleden. Elk kerkje is uniek en heeft een verhaal. 

Kerkjes tegen piraterij

Eén van de onderbelichte gebieden op Ibiza is het fantastische San Juan. Hier vind je niet alleen bijzondere natuur, maar ook talloze kerkjes. Vrijwel elk dorpje heeft een eigen kerkje. De meeste van deze kerkjes zijn meer dan 600 jaar oud. Wat je misschien niet wist, is dat Ibiza vroeger vaak veroverd en overvallen werd door piraten. De kerkjes die je nu overal in San Juan tegen komt, werden in die tijd gebruikt om het eiland te verdedigen tegen de piraten. Daarnaast waren het ideale schuilplaatsen als de vijand kwam. Van vrijwel elk kerkje zijn er dan ook verhalen beschikbaar uit die ruwe en gewelddadige tijd. Bijzonder intrigerend om die verhalen te herleven in de kerkjes die vandaag de dag nog steeds fier overeind staan.

Centrum van het dorp

Natuurlijk was religie de eerste en meest belangrijke reden dat de kerkjes gebouw werden. Naast religie en bescherming vervulden ze echter nog een belangrijke taak. Kerkjes trokken mensen naar elkaar toe die met elkaar in contact kwamen. Dankzij deze sociale functie ontstonden er rondom de kerkjes langzaam maar zeker verschillende dorpjes. Dat is ook de reden dat alle kerkjes aan een klein pleintje liggen. Hier ontmoetten de mensen elkaar en vestigden ze zich later. Daarom liggen de kerkjes ook altijd in het midden van een dorpje.

Vele kerken!

Natuurlijk zijn er niet alleen in San Juan kerken te vinden. Er zijn, verspreid over het eiland, verschillende kerkjes die je eigenlijk gezien moet hebben. Het pittoreske Iglesia Es Cubells bijvoorbeeld. Of Catedral de Ibiza en Puig de Missa die beiden prachtig gelegen zijn en goed te combineren zijn met een wandeling. Een ander aanrader is de Esglesia de Sant Domingo. Dit kerkje heeft ziet er zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant prachtig uit en deed vroeger dienst als klooster kerk. Het kerkje ademt historie. Verder zal de Roemeens Orthodoxe kerk Sfintii Trei lerarhi erg veel indruk maken evenals de Parroquia de Santa Cruz.

Deel dit bericht

Ja? Is Ibiza jouw bestemming?
Bekijk accommodaties op Ibiza