Is een vakantie naar Ibiza in oktober weer mogelijk?

Bekijk accommodaties op Ibiza
Is een vakantie naar Ibiza in oktober weer mogelijk?

Toen in februari en maart de coronacrisis toesloeg, ging vrijwel geheel Europa op slot. In veel landen werd de bevolking in quarantaine geplaatst, bedrijven sloten en naast de Europese buitengrenzen gingen uiteindelijk ook de Europese binnengrenzen dicht. Spanje is zeer zwaar getroffen door het coronavirus. Ibiza als onderdeel van Spanje, viel ook onder de strenge lock-down maatregelen die het land instelde. Voor Ibiza een zware slag. Het eiland leeft van het toerisme en het toeristenseizoen stond net op het punt om te beginnen. Misschien had je al een vakantie geboekt naar Ibiza? Waarschijnlijk heb je dan een voucher ontvangen van je reismaatschappij, zodat je op een later tijdstip alsnog naar Ibiza kunt reizen. Maar is een vakantie naar in het najaar alweer mogelijk?

Versoepeling van de maatregelen

Voor de toeristensector op Ibiza zijn de coronamaatregelen desastreus. Restaurants, cafés, hotels en eigenlijk alle recreatiefaciliteiten waren allemaal gesloten. Daarnaast was er geen vliegverkeer van en naar Ibiza. Normaliter loopt het toeristenseizoen van april tot ongeveer half oktober en de eerste maanden was er dus geen enkele activiteit. Toch gloort er voor de toeristensector op Ibiza hoop op een goed draaiend najaar en met een beetje geluk ook nog een verkort zomerseizoen. Vanaf 13 april heeft Spanje heel voorzichtig de eerste versoepelingen aangekondigd. De eerste versoepelingen waren binnenlandse aangelegenheden, zoals het weer openstellen van niet-essentiële beroepen. Op 29 april werden er nog meer versoepelingen aangekondigd, waarbij perspectief geboden werd voor de komende weken door middel van een 4-fasenplan. Zo mochten op Ibiza kleine bedrijven weer open en restaurants en kleine bars mochten open. Nog niet helemaal, want men moest een capaciteit aanhouden van 30% in de tweede fase. In de derde fase dat rond 11 juni ging de capaciteit voor restaurants en bars naar 50%.

Vliegverkeer naar Ibiza

De luchthaven van Ibiza is uitermate belangrijk voor het eiland. Het is de enigste manier om toeristen op het eiland te krijgen, dus de toeristenbranche snakte naar de heropening van de luchthaven. Hoewel de Spaanse regering in eerste instantie 1 juli aanhield als datum dat de grenzen weer zouden opengaan, hebben zij half juni besloten dit te vervroegen naar 21 juni. Vliegverkeer naar Ibiza is dus weer mogelijk en je kunt ook je vakantie naar Ibiza in het najaar gaan plannen. Hoewel vanaf 21 juni nog niet alle hotels zijn geopend, is het de verwachting dat vanaf 1 juli de meeste hotels de deuren weer openen.

Waar rekening mee houden met vakantie Ibiza in oktober?

Het is lastig om de exacte situatie te voorspelen voor het najaar op Ibiza en de ontwikkeling van het coronavirus. De meeste hotels zullen in oktober wel open zijn. Restaurants en cafés zijn ook open, mits de afstand van 1,5 meter wordt gerespecteerd. Musea, theaters en bioscopen zijn ook geopend, maar dan met een capaciteit van 50%. Stranden zijn open, maar ook hier geldt dat er 1,5 meter afstand moet worden gehouden en je mag met maximaal 10 personen bij elkaar zitten. Op het moment van schrijven zijn clubs nog niet geopend. Wellicht wel weer in oktober, maar er worden ook alternatieven bedacht, om feesten toch doorgang te laten vinden. Uiteraard, alle maatregelen kunnen afhankelijk van de situatie in oktober nog verder versoepeld zijn of in het ergste geval weer teruggedraaid zijn.

Deel dit bericht

Ja? Is Ibiza jouw bestemming?
Bekijk accommodaties op Ibiza